10 minuten zonder radio en TV, om …

(06-04-2017) 10 minuten zonder radio en TV om naar de Vader en Jezus te kijken en te danken

Paus Franciscus deed de aanbeveling tien minuten in de dag te nemen zonder radio, zonder televisie en zich neer te zetten om zich zijn geschiedenis te gedenken, de zegeningen evenals de moeilijkheden. Zich in herinnering brengen doet “vreugde” hervinden en God voor Zijn trouw “danken”, verzekert de paus.

In zijn commentaar op de eerste lezing (Gen 17,3-9) benadrukt de paus dat Abraham “tegen alle hoop in” geloofd had in Gods belofte van een nakomelingschap, terwijl hij “100 jaar” was en zijn echtgenote “onvruchtbaar”: “als iemand het leven van Abraham probeert te beschrijven, zou hij kunnen zeggen: hij is een dromer”.
Abraham houdt de “droom van de hoop” levendig, vervolgt de paus in zijn homilie, weergegeven door in de Italiaanse zending van Radio Vaticaan: “Op de proef gesteld, na een zoon gekregen te hebben (…), wordt hem gevraagd deze ten offer te brengen: hij gehoorzaamt en gaat erheen tegen alle hoop in”. “Dat is onze vader Abraham, die doorgaat, die blijft doorgaan” en “die de vreugde kent God te zien die hem niet bedrogen heeft, God (…) die altijd trouw blijft aan Zijn verbond”.
Paus Franciscus herinnert eraan dat God aan Abraham beloofd had dat zijn nakomelingschap talrijk zou zijn als de sterren aan de hemel en het zand aan de zee: “wij kunnen zeggen: ik ben één van die sterren, ik ben een korrel zand”.

Hij moedigt aan een dag te nemen om zich zijn geschiedenis te herinneren: “ik nodig u uit vandaag 5 of 10 minuten te nemen en te gaan zitten, zonder radio, zonder televisie en uw geschiedenis in herinnering te brengen: de zegeningen en de tegenslagen, alles; de genaden en de zonden, alles”.
En kijk ook naar “uw oorsprong”, “de geschiedenis: ik ben niet alleen, ik ben een volk. Wij gaan samen vooruit. De Kerk is een volk. (…) en wij hebben een Broeder die Zijn leven voor ons gegeven heeft, om van ons een volk te maken”.
Kijk ook naar “de trouw van deze God die trouw gebleven is aan Zijn verbond, die trouw gebleven is aan de belofte die Hij aan Abraham gedaan had, die trouw gebleven is aan het heil dat Hij beloofd had aan Zijn Zoon Jezus”.
“En zo kunnen wij naar de Vader kijken en danken; naar Jezus kijken en danken; naar Abraham kijken en naar ons die deel uitmaken van de weg”, legt de paus uit: “in deze grote geschiedenis, in het kader van God en Jezus is er de kleine geschiedenis van ieder van ons”.

“Ik ben zeker, besluit de paus, als wij dat doen zullen wij te midden van misschien de ergste dingen – want wij hebben allemaal veel verkeerde dingen gedaan in ons leven – de schoonheid van Gods liefde zullen ontdekken, de schoonheid van Zijn barmhartigheid, de schoonheid van de hoop. En ik ben zeker dat wij allemaal vol vreugde zullen zijn.”

Terug naar overzicht
By | 2017-04-22T21:20:38+00:00 8 april 2017|Geen categorie, woord van de paus|0 Comments