Geen compromis met de wereld

12-4-2018 Mensen begeleiden zonder de waarheid te verkopen
Geen compromis met de wereld, geen rozenwaterchristenen

Paus Franciscus deed een oproep om geen rozenwaterchristenen te worden. Het gaat er namelijk om, niet te bezwijken voor de bekoring van het compromis met de wereld: “wel mensen begeleiden die onze manier van denken niet delen … maar nooit de waarheid verkopen”.

Paus Franciscus laat in zijn homilie opmerken dat de vreugde van de leerlingen na Pinksteren “moedig” wordt. Zo zegt Petrus in de eerste lezing (Hand. 5,27-33): “Men moet God meer gehoorzamen dan de mensen”.
Dit “leven in gehoorzaamheid” aan de wil van God, kenmerkt wie de Heilige Geest ontvangen heeft. De wereld houdt zich integendeel met “wereldse zaken” bezig, zoals “geld”, waarvan de duivel, heer is.

De paus onderlijnt een tweede kenmerk: “het getuigenis”. Een zending die “stoort”, stelt de paus vast en hij nodigt uit niet te bezwijken voor de bekoring van het compromis “tussen de wereld en ons”: “Het getuigenis van een christen kent de weg van het compromis niet  … wel het geduld om mensen te begeleiden die onze manier van denken en ons geloof niet delen, hen te verdragen, te begeleiden, maar nooit de waarheid te verkopen”.
En dit, op risico van eigen comfort en leven: “Denk aan de vervolgde christenen in Afrika, in het Midden Oosten … er zijn er vandaag meer dan in de eerste tijd van de eerste christenen … gevangen genomen, de keel overgesneden, opgehangen omdat zij Jezus belijden. Getuigen gaat ten einde toe”.

Tenslotte, een derde kenmerk: de apostelen getuigen over concrete dingen, niet over “fabels” want zij hadden “Jezus aangeraakt” in hun leven.
De paus moedigt aan terug te keren tot “de genade van de eerste ontmoeting”: “Dikwijls doen zonden, compromissen en angst ons de eerste ontmoeting vergeten, die ons leven veranderd heeft. Men heeft er een herinnering aan, doch verwaterd; dat maakt rozenwater – christenen van ons. Zoeterig, oppervlakkig. Vragen wij aan de Heilige Geest altijd de genade om concreet te zijn. Jezus is in mijn leven gekomen, in mijn hart. De Geest is in mij gekomen.”

En de paus besluit met deze uitnodiging: “Vragen wij voor elkaar de vreugde die van de Heilige Geest komt … de vreugde van de gehoorzaamheid van Pasen, de vreugde van het getuigenis van Pasen en de vreugde om wat concreet is”.

Terug naar overzicht
By | 2018-04-17T19:36:57+00:00 13 april 2018|Woord van de paus|0 Comments