Een goede herder komt dichterbij

(30-10-2017) Een goede herder komt dichterbij en kan ontroerd zijn

“Een goede herder komt dichterbij en kan ontroerd zijn”. Zonder deze nabijheid bij het volk Gods, valt een herder in de val van macht en geld.
Zoals Jezus de krom gebogen vrouw in het Evangelie weer opricht (Lc. 13,10-17), zo “is een goede herder altijd dichtbij”. En Jezus komt dichterbij door wat Hem ontroert, legt de paus uit in zijn homilie waarvan de Italiaanse afdeling van Radio Vaticaan verslag geeft.

“Jezus was steeds bij mensen die door de kleine groep van klerikalen opzij geschoven worden, benadrukt de paus: armen, zieken, zondaars, melaatsen … omdat Jezus ontroerd kon zijn door ziekte, Hij was een goede herder. Een goede herder komt dichterbij en kan ontroerd zijn.”

“De derde trek van een goede herder is dat hij zich niet schaamt voor het lichaam, om een gewond lichaam aan te raken, zoals Hij bij deze vrouw doet: “Hij legde haar de handen op”, Hij raakt melaatsen aan, Hij raakt zondaars aan”, vervolgt de paus.
Een goede herder, insisteert hij, stelt zich niet tevreden met te zeggen: “ik ben dicht bij u in de Geest”, hij doet “wat God de Vader deed: dichterbij komen, uit medelijden, uit barmhartigheid, in het lichaam van Zijn Zoon”.

De paus waarschuwt: “En die anderen, die de weg van het klerikalisme gaan, tot wie naderen zij? Ook zij komen dichterbij, hetzij bij de macht … hetzij bij het geld. Het zijn slechte herders. Zij denken alleen aan de manier om hoger op de ladder te komen, om bevriend te zijn met machthebbers, zij onderhandelen over alles of denken aan hun zakken. Het zijn hypocrieten, tot alles in staat. Het volk ligt hun niet aan het hart. En wanneer Jezus zo dikwijls het adjectief ‘hypocriet’ voor hen gebruikt, voelen zij zich beledigd: maar wij, wij volgen de wet!”.

“Het is voor het volk Gods een genade, besluit de paus, goede herders te hebben, herders zoals Jezus, die niet beschaamd zijn om een gewond lichaam aan te raken, die weten dat wij daarover – niet alleen zij, ook wij allemaal – zullen geoordeeld worden: ik had honger, ik was gevangen, ik was ziek … de criteria van het eindprotocol zijn criteria van nabijheid, criteria van totale nabijheid, aanraken, de situatie delen van het volk Gods. Vergeten wij dat niet: een goede herder staat altijd dichtbij het volk, altijd, zoals God onze Vader dichtbij ons gekomen is in de mens geworden Jezus Christus.”

Terug naar overzicht
By | 2017-11-17T15:27:28+00:00 31 oktober 2017|Woord van de paus|0 Comments