Allerzielen – kunnen hopen en naar de horizon kijken

2-11-2018 Allerzielen – kunnen hopen en naar de horizon kijken

Paus Franciscus moedigt op deze liturgische gedachtenis van Allerzielen, aan “te kunnen hopen, naar de horizon te kijken, niet voor een muur te blijven staan”. Hij droeg de Mis op aan de kapel van het kerkhof van Laurentino, in het zuiden van Rome, en benadrukt in zijn homilie “de drie dimensies van het leven”: verleden, heden en toekomst.

“Vandaag is het een dag om in herinnering te brengen … een dag om terug te denken aan degenen die ons zijn voorgegaan, die ons ook begeleid hebben, die ons het leven gaven … herinnering maakt een volk sterk, omdat het zich geworteld voelt op een weg, in een geschiedenis, in een volk.”

“Het is niet gemakkelijk om in herinnering te brengen”, bemerkt de paus: “zo dikwijls zijn wij het moe achterom te kijken, te denken aan wat in mijn leven gebeurd is, in mijn familie, mijn volk, maar vandaag is het een dag om zich te herinneren.” En “de herinnering doet ons begrijpen dat wij niet alleen zijn, wij zijn een volk, met een geschiedenis, met een verleden”.

“Het is vandaag ook een dag van hoop”: “de hoop daar te geraken waar de liefde is die ons geschapen heeft, de liefde die op ons wacht, de liefde van de Vader”. “De tweede lezing toont ons wat ons te wachten staat: een nieuwe hemel, een nieuwe aarde … men verwacht er schoonheid”.

Tenslotte de derde dimensie: “wat zijn de lichtbakens die mij zullen helpen om mij niet van weg te vergissen?” Dat zijn de zaligsprekingen, is het antwoord van de paus, dat is ons heden.

En hij besluit: “Vragen wij vandaag aan de Heer dat Hij ons de genade geeft de herinnering nooit te vergeten, de herinnering nooit te verbergen … dat Hij ons de genade van de hoop geeft … kunnen hopen, naar de horizon kijken, niet voor een muur blijven staan … en dat Hij ons de genade geeft te begrijpen welke de lichtbakens zijn die ons zullen begeleiden op de weg om niet te verdwalen, en zo te geraken waar wij met zoveel liefde verwacht worden”.

 

Terug naar overzicht
By | 2018-11-08T16:17:26+00:00 4 november 2018|Woord van de paus|0 Comments