29-12-2021 Audiëntie – De heilige Jozef, vervolgde en moedige migrant

Samenvatting van de 5e catechese van paus Franciscus over St.-Jozef.

Vandaag zou ik u St.-Jozef willen voorstellen als een vervolgd en moedig migrant, zoals hij door de heilige Matteüs in het Evangelie beschreven wordt.

Jozef is het tegengestelde van koning Herodes en de houding van deze twee personen manifesteren de twee kanten van ons mens zijn: terwijl Herodes zijn macht probeert te handhaven door intimidatie en geweld, biedt Jozef met vertrouwen en gehoorzaam aan de woorden van de engel, het hoofd aan de wederwaardigheden van een lange en gevaarlijke reis naar Egypte.

Dat is de les die Jozef ons vandaag geeft: tegenover de tegenspoed die het leven ons voorbehoudt, kunnen wij ons bedreigd voelen en bang zijn. Het is echter niet door het slechtste in ons naar boven te laten komen, zoals Herodes, dat wij deze momenten kunnen overwinnen, maar door ons te gedragen zoals Jozef die op de angst reageert met de moed van het vertrouwen op Gods Voorzienigheid.

Moed is geen exclusieve deugd van helden. Hij is ook nodig om vastberaden het hoofd te bieden aan de moeilijkheden van het dagelijkse leven.

Bidden wij vandaag voor alle migranten en vervolgden, die zich verlaten voelen en ontmoedigd raken. Moge de Heer hun stappen leiden en het hart openen van hen die hen zouden kunnen helpen.
Moge de vreugde van Kerstmis ons niet doen vergeten dat zij, zoals de Heilige Familie in Egypte, ver van thuis en hun dierbaren zijn.

God zegene u.

Terug naar overzicht