13-2-2020 Opgepast voor een langzame verdoving die tot vallen brengt, de geest van de wereld die maakt dat men de dingen relativeert

Paus Franciscus waarschuwt voor een langzame verdoving die tot zonde brengt: ge merkt het niet, maar langzaam glijdt ge af, relativeert ge de dingen en raakt ge ontrouw aan God, zei de paus.

In zijn homilie mediteert de paus over de “verdoofde val” van koning Salomo die “het heidendom binnengaat” wanneer hij zich aangetrokken weet tot vrouwen en “zijn hart afdwaalt”. “Het was geen apostasie in één nacht, maar een langzame apostasie”, niet “de zonde van één keer” maar een “afglijden”, merkt hij op.

“Dat komt voor. Niemand van ons is een misdadiger, niemand van ons doet zware zonden … niemand. Waar ligt dan het gevaar? In het langzaam afglijden, want het is een verdoofde val, ge merkt het niet, maar ge glijdt langzaam af, ge relativeert de dingen en wordt ontrouw aan God. Die vrouwen (van Salomo) waren van andere volken, zij hadden andere goden. Wij vergeten de Heer zo dikwijls en onderhandelen met andere goden: geld, ijdelheid, hoogmoed. Doch, dat gebeurt langzaam en moest Gods genade er niet zijn, we zouden alles verliezen.

Dat “langzaam afglijden in het leven” is “de geest van de wereld, een zware zonde”: “iedereen doet het, maar ja, … nee dat is geen probleem, het is niet echt ideaal maar … Woorden om ons te rechtvaardigen ten koste van onze trouw aan de ene God. Dat zijn de moderne afgoden. Denken we aan die zonde van de geest van de wereld: het authentieke Evangelie kwijtraken, het authentieke woord van God, de liefde van deze God die Zijn leven voor ons heeft gegeven”.

En de paus waarschuwt: “men kan niet met God en de duivel zijn”. “Vragen wij aan de Heer de genade om te begrijpen wanneer ons hart begint af te zwakken en weg te glijden, zodat we stoppen. Zijn genade en Zijn liefde zullen ons tegenhouden als wij het vragen.”

Terug naar overzicht