In momenten van troosteloosheid volharden

1-2-2019 In momenten van troosteloosheid volharden en bij bekoring, naar de Heer kijken

In  fasen van “troosteloosheid”, in “donkere momenten”, zijn christenen geroepen om te “volharden”. “Het christenleven is geen carnaval, geen ononderbroken feest en vreugde”, doet paus Franciscus opmerken in zijn homilie. “Het christenelven heeft heel mooie momenten en slechte momenten, momenten van lauwheid, onthechting … waar niets nog zin heeft … dat is het moment van troosteloosheid.”

En op dat moment, is “wat ge nodig hebt, volharding, om Gods wil te doen en de beloften binnen te halen” (cf Hebr. 10,32-39), citeert paus Franciscus uit de eerste lezing.
En hij geeft dit “recept” tegen troosteloosheid: zich de “gelukkige dagen van de ontmoeting met de Heer” herinneren, “de tijd van de liefde”. En op de belofte hopen, zonder “terug te keren”. Het gaat erom “in moeilijke momenten weerstand te beiden, de weerstand van het geheugen en de hoop, weerstand met het hart: als men aan de goede momenten denkt, ademt het hart”.

De paus haalt zijn reis naar Litouwen in september 2018 terug voor de geest en spreekt over zijn emotie ten overstaan van de vele martelaren die “volhard hebben in het geloof”. “Ook vandaag lijden zo veel mannen en vrouwen voor hun geloof maar zij herinneren zich hun eerste ontmoeting met Jezus, zij hebben hoop en gaan door.”

“Wanneer de duivel ons met bekoringen aanvalt”, “met onze ellende”, besluit de paus, moet men “altijd naar de Heer kijken”, “de volharding van het kruis” hebben “door te denken aan de eerste momenten van de liefde, van de ontmoeting met de Heer en van de hoop die ons wacht”.

Terug naar overzicht
By |2019-02-09T20:58:27+00:00 2 februari 2019|Woord van de paus|0 Comments