De Communiteit

Onze communiteit in Priorij Nazareth ofwel de Oude Munt behoort tot het instituut van de Benedictinessen van de altijddurende aanbidding van het Heilig Sacrament. Dit instituut begon in Parijs in de 17de eeuw en werd gesticht door Moeder Mechtildis (Catherine de Bar, 1614-1698).

Vanaf 1653, het stichtingsjaar, tot de dood van Moeder Mechtildis in 1698, groeide het klooster tot een instituut van tien kloosters; negen in Frankrijk en één in Polen. Die groei ging gestadig door, ondanks de Franse Revolutie en de wetten van Combes, zodat het instituut nu enkele tientallen huizen telt, verspreid over Frankrijk, Polen, Duitsland, Italië, België, Nederland, – zelfs zijn er twee kloosters in Afrika: in Uganda.

Sinds 1956 zijn de kloosters van het instituut per land federatief met elkaar verbonden, en deze federaties vormen een confederatie binnen de grote Benedictijner Confederatie.

Als zusters Benedictinessen van het heilig sacrament van Priorij Nazareth leven wij volgens de Regel van de heilige Benedictus en de Constituties van onze Stichteres, Moeder Mechtildis van het Heilig Sacrament

Onze communiteit telt 17 leden. Hiervan zijn 13 monialen, 1 tijdelijk geprofeste, 2 regulier oblaten met tijdelijke beloften, 1 novice.