Rivaliteit vernietigt

5-11-2018 Rivaliteit vernietigt
Belangeloos zijn

Oorlog begint thuis, door rivaliteit in de familie, in de parochie, op het werk, en het is daar dat eerst vrede moet gesloten worden, dat is wat paus Franciscus in substantie benadrukt. Hij nodigt uit belangeloos te zijn en eensgezindheid na te streven.

In zijn homilie roept de paus op “niet uit eigenbelang te handelen”: vriendschappen te kiezen vanuit uit “het profijt dat men eruit haalt”, het is “een vorm van egoïsme, apartheid en eigenbelang”, terwijl de “boodschap van Jezus” er één is van “belangeloosheid” die “het leven verruimt”, “de horizon verbreedt, want belangeloosheid is universeel”. Hij waarschuwt daarentegen voor rivaliteit en verwaandheid, als “factoren van verdeeldheid” die ingaan “tegen de eenheid”.

De paus waarschuwt nog maar eens tegen kwaadsprekerij: “Roddel ontstaat eveneens uit rivaliteit, want vele mensen voelen dat zij niet kunnen groeien. Om boven een ander te staan, verkleinen zij dan de ander door kwaad te spreken. Het is een manier om mensen te vernietigen … Rivaliteit is een strijd om de ander te verpletteren. Rivaliteit is lelijk: ze kan open zijn, direct of bedekt; maar altijd om de ander te vernietigen en zichzelf te verheffen. Omdat ik niet zo deugdzaam, zo goed kan zijn, maak ik de ander kleiner, zo blijf ik boven hem staan”.

Rivaliteit “vernietigt een gemeenschap, een familie … rivaliteit tussen broers om de erfenis van de vader, bijvoorbeeld: dat gebeurt alle dagen. Denk aan verwaandheid, aan wie er prat op gaan beter te zijn dan de anderen”.

Tot besluit doet de paus opmerken dat de oorlog zich thuis afspeelt: “wanneer wij nieuwsberichten over oorlog lezen, wanneer wij denken aan berichten over kinderen die honger lijden in Jemen, ten gevolge van de oorlog: ‘dat is ver weg, arme kinderen … maar waarom hebben zij geen eten?’. Doch, dezelfde oorlog speelt zich af bij ons, in onze instellingen, door die rivaliteit: daar begint de oorlog! En daar moet vrede gesloten worden: in de familie, in de parochie, op het werk, en het is daar dat eerst vrede moet gesloten worden, door altijd eensgezindheid na te streven en niet zijn eigen profijt”.

Terug naar overzicht
By | 2018-11-12T15:12:28+00:00 6 november 2018|Woord van de paus|0 Comments