Welke plaats heeft uw broer in uw hart

18-2-2019 Welke plaats heeft uw broer in uw hart?
Storende vragen en compromissen als antwoord

“Welke plaats heeft uw broer in uw hart?” Deze vraag geeft paus Franciscus ter overweging in zijn homilie. De paus mediteert over de “storende vragen en compromissen als antwoord”, meer bepaald uit de eerste lezing waar Kaïn in wezen antwoordt: maar wat heb ik te maken met het leven van mijn broer? Ben ik zijn hoeder? Ik was mij de handen. En hij “probeert Gods blik te ontvluchten”.

De vraag van God aan Kaïn is “een storende vraag”, merkt de paus op, en hij somt de compromissen op die als antwoord dienen: het is zijn leven, ik respecteer dat, ik was mij de handen … Ik meng mij niet met andermans leven … Wij antwoorden een beetje met algemene principes die niets en alles zeggen”.

En de paus stelt zich een gesprek voor: “Waar is uw broer? – Ik weet het niet – Maar uw broer heeft honger! – Ja, ja, hij is zeker naar de maaltijdbedeling van Caritas in de parochie. En met dit antwoord als compromis, red ik mijn vel.
De andere is ziek – Hij is zeker naar de kliniek – Maar er is geen plaats in de kliniek en heeft hij geneesmiddelen? – Maar, het is zijn leven, ik kan mij niet mengen met andermans leven … Hij heeft zeker familie die hem geneesmiddelen zal geven. Ik was mij de handen.
En uw broer in de gevangenis? – Ha, die heeft wat hij verdient. Als hij zoiets doet, moet hij daarvoor betalen …
Waar is uw broer? Uw broer die uitgebuit wordt, die in het zwart werkt … die geen kleding heeft, die kleine broer die niet naar school kan gaan, de gedrogeerde … Waar is hij? Welke plaats heeft uw broer in uw hart? Is er voor die mensen plaats in ons hart?”.

“Wij hebben de gewoonte als antwoord een compromis te geven, om het probleem te ontvluchten, om het niet te zien, om het niet te moeten aanraken”, gaat de paus verder en hij waarschuwt: “Wanneer wij leven … zonder te doen wat de Heer ons geleerd heeft, dan staat de zonde aan de deur, klopt en wacht om binnen te komen. En ons kapot te maken”.

Ook in Genesis, “verbergt Adam zich uit schaamte, uit angst. Misschien voelen wij die schaamte. Waar is uw broer? Waar zijt gij? In welke wereld leeft gij, zonder dat ge die dingen, dat lijden, die pijn bemerkt? Waar is uw broer? … Waar zijt gij? Bedek de werkelijkheid niet”. Tot slot nodigt de paus uit “open, loyaal, ook met blijheid te antwoorden op die twee vragen van de Heer”.

Terug naar overzicht
By |2019-03-01T21:38:41+01:00 19 februari 2019|Woord van de paus|0 Comments